Den 22 maj anordnade programmet Avancerad Digitalisering en uppstartskonferens för förstudieprojekt som ingår i satsningen systemförändrande insatser*. Dagen samlade aktörer i Stockholm för att gemensamt diskutera hur bred samverkan i stora konsortier kan bidra till att accelerera utvecklingen av nya lösningar inom områden som energi, digital infrastruktur och kommunikation samt tillämpad AI.
En stor del av dagen handlade om att få kontakt med varandra, över projektgränserna, för att främja bred samverkan. Genom att få samman relevanta konsortier bestående av industri, institut och akademi förbättras möjligheterna att tackla de faktiska utmaningar som Sverige och industrin står inför. Nedan berättar två projektledare om hur de ser på sina projekt och möjligheterna framåt.

En Stadsutveckling i förändring
Anders Forsberg, konsult, leder ett projekt där Årstafältet ska bli en testbädd för hållbara lösningar. Samverkansprojektet ska bygga en regulatorisk sandlåda där branschaktörer kan testa och utveckla innovationer för digitalisering och elektrifiering. Målet är att koppla samman olika aktörer för att utveckla nya affärsmodeller och skapa en obruten informationskedja. En central utmaning är effektbristen – det finns inte tillräckligt med el för att driva alla maskiner som behövs för att bygga ny infrastruktur. Anders ser samarbeten som nyckeln till att lösa dessa problem och skapa hållbara lösningar, där olika aktörer måste förstå sina roller och arbeta tillsammans.
Systemförändring genom samverkan
Jonathan Converse, forskare vid Chalmers Industriteknik, betonar vikten av att få tilllångsiktiga, hållbara systemförändringar. Hans projekt syftar till att skapa en gemensam infrastruktur som kan användas av flera sektorer med start i sjukvården. Ambitionen med projektet är att minska fragmenteringen genom att främja säkra system av systemlösningar. Jonathan ser systemförändrande insatser som något som kräver både tekniska innovationer och nya affärsmodeller.
Nya affärsmodeller för framtidens energiutmaningar
En viktig fråga som togs upp under dagen var hur matchmaking och samverkan kan skapa nya affärsmodeller för att möta framtidens energiutmaningar. Anders Forsberg lyfte här vikten av att arbeta med energiutbyte, lagring och lokalt producerad elektricitet för att få till lösningar som fungerar över tid. Jonathan Converse betonar i sin tur att det är avgörande att utveckla affärsmodeller som inte är begränsade till enskilda industrier, utan vilka i stället är tvärsektoriella. Något han menar kan bidra till en mer sammanhållen och effektiv utveckling av ny teknik.
En långsiktig vision för samverkan
Både Anders och Jonathan är eniga om att de långsiktiga målen för deras projekt handlar om att försöka få till stabilitet och hållbarhet. För Anders innebär det att få till en stabil elförsörjning för byggindustrin, samtidigt som digitalisering och hållbar byggteknik främjas. ”Vi måste skapa en elinfrastruktur som inte bara täcker dagens behov utan även framtida krav,” säger han.
*Begreppsdefinition:
Systemförändrande insatser
Inom programmet Avancerad Digitalisering avser vi med ”systemförändrande insatser” större strategiska projekt som via innovation, forskning och utveckling skapar förändringar på systemnivå. Projekten genomförs i breda konsortier och syftar till att stärka Sveriges och svensk industris ledande position inom digital och hållbar omställning (observera att detta inte är samma sak som systeminnovation).